Näihin kahteen näyttelyihin ehtii vielä tutustua Tikanojan taidekodissa:
Sävyjä 1920-luvun paletilta -näyttelyssä on esillä pääasiassa suomalaisten taiteilijoiden teoksia museon omasta kokoelmasta. Frithjof Tikanoja osti kokoelmaansa lukuisia teoksia 1920-luvulla, monet aikansa keskeisiltä taiteilijoilta.
Näyttelyssä on esillä useita teoksia, joita aikakauden taidekriitikot huomioivat väriensä ansiosta. 1910-luvulla suosiota saanut ja ”suomalaiseksi” mielletty maanläheisten sävyjen paletti näkyy vahvana. Mukana on myös raikkaita ja rohkeita värivivahteita, ”oikeaa värikulttuuria”, kuten kriitikko Edvard Richter kuvasi aikanaan William Lönnbergin teosta. Kansainväliset vaikutteet näkyvät myös väriniekaksi tituleeratun Eemu Myntin teoksissa.
Näyttelyssä esillä olevat taideteokset kertovat osaltaan myös 20-luvun ilmiöistä. Vuosikymmentä luonnehti sekä kulutuskulttuuri ja kaupungistuminen että talonpoikaisuuteen ja kotiseutuun liittyvä kiinnostus. Yhteys maaseutuun säilyi vahvana. Taiteilijat tulivat tallentaneeksi kuviinsa välähdyksiä aikakaudesta: kaupungista ja maaseudusta, arjesta ja sunnuntaista. Tykö Sallisen rytmikkäästä Lauantai-illan poljennosta siirrytään Werner Åströmin ja Alvar Cawénin pyhäpäivän rauhaa henkiviin teoksiin. Muita näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Wäinö Aaltonen, Matti Annala, Arvi Mäenpää, Jalmari Ruokokoski ja Ilmari Vuori.
Kuvataiteilija Kaarina Heikinheimo (s.1946) tunnetaan tekstiilitaiteilijana, jonka taiteellinen ura ulottuu yli viiden vuosikymmenen ajalle. Jo taiteellisen työskentelynsä alusta hän on toteuttanut kokeellisia teoksia usein suuressa mittakaavassa. Hän opiskeli vuosina 1965–1968 Kreeta Pohjanheimon oppilaana Helsingissä ja debytoi Strindbergin taidesalongissa Helsingissä vuonna 1968. Taiteilija asuu ja työskentelee Vaasassa.
Näyttely 5+ huonetta esittelee mittavan taiteellisen uran esteettisenä kokonaisuutena, joka ulottuu ensimmäisestä vuoden 1967 kuparilankateoksesta uusimpiin vuoden 2023 kesäisiin tekstiilireliefeihin. Taiteilijana hän maalaa langalla, joka perinteisen pellavan ohessa tarkoittaa kuparilankaa tai yllätyksellistä lasilankaa. Viiteen huoneeseen on koottu tilallisiksi installaatioiksi taiteilijan koloristisesti ilottelevia tekstiiliteoksia.
Taiteilijana hän edustaa itsenäistä ja omaehtoista käsillä tekemistä. Heikinheimo suunnittelee ja valmistaa kaiken itse, ja sanojensa mukaan rakastaa työtään. Varhaistuotannosta löytyy esimerkkejä maalauksellisista uusklassismiin viittaavista kuvakudoksista, joissa näkyy yhä ihmisfiguuri. Myöhemmässä tuotannossa luonnonmuodot hallitsevat ilmaisua. Vapaasti tilassa seisovat pylväsmäiset tekstiiliteokset kertovat värin ja muodon ohessa tilan hallinnasta. Pellava on taiteilijan päämateriaali. Aiheet ulottuvat merestä ja metsästä arkisiin esineisiin kuten prinsessakakkuun ja karamelleihin. Myös mielikuvitukselliset muodot mahtuvat taiteilijan värikkääseen ilmaisuun.
Taiteilijan teoksia on nähty Suomessa sadoissa näyttelyissä. Julkisiin kokoelmiin päätyneiden teosten lista on vaikuttava ja sen ominaispiirteenä on lukuiset tilausteokset. Runsas tuotanto ulottuu satoihin teoksiin, joista tämä näyttely esittelee noin 80 teoksen valikoiman, jonka on kuratoinut näyttelypäällikkö Maaria Salo yhteistyössä taiteilijan kanssa. Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot.