Nick Brandt: On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land
19.05.2018 – 19.08.2018
Valokuvagalleria Ibiksen 20-vuotisjuhlanäyttely
Vaasalaisen valokuvagalleria Ibiksen 20-vuotisnäyttely tuo nähtäville upeita, suurikokoisia mustavalkokuvia Afrikan luonnosta. Englantilainen valokuvataiteilija Nick Brandt (s.1964) on kuvannut Itä-Afrikan suurenmoista luontoa jo usean vuosikymmenen ajan. Erilaisia yleisöjä puhutteleva näyttely tarjoaa uuden näkökulman perinteiseen villieläinkuvaukseen. Perinteisestä Afrikan eläinten esittämistavasta poiketen, Brandtin herkät ja yksityiskohtaiset, intiimit muotokuvat ehkäpä lajiensa viimeisistä suurnisäkkäistä tutustuttavat katsojat näiden sielukkaiden eläinten maailmaan, silmästä silmään. Brandt työskentelee ilman teleobjektiivia, muiden muotokuvaajien tapaan lähellä kohdettaan, päästen tällä tavoin tallentamaan filmille sen läsnäolon ja persoonallisuuden. Näyttelyn vaikuttavan kokoisissa kuvissa katsoja kohtaa eläimet lähes täysimittaisina. Näyttelyn on tuottanut Fotografiska Tukholmasta.
Valokuvagalleria Ibiksen sivusto: www.galleryibis.com
Nick Brandt: On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land Nick Brandt: Rangers Holding Tusks of Killed Elephants
Eero Nelimarkka
15.06.2018 – 07.10.2018
Eero Nelimarkka, Sinipukuinen tyttö, 1915. Yksityiskokoelma. Kuva: Hanna Kukorelli / HAM
Eero Nelimarkka (1891–1977) oli 1930-luvulta lähtien yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista. Pohjanmaan museon näyttely keskittyy nuoren Nelimarkan 1910- ja 1920–lukujen teoksiin. Niiden innoituksen lähteenä olivat Pariisin modernit taidevirtaukset ja monikansallinen taiteilijaelämä. Esillä on yli 50 maalausta sekä luonnoksia ja kirjeitä muun muassa taiteilijan Pariisin matkoilta.
Nelimarkan varhaisten teosten keskeisiä aiheita olivat ihmiskuvat, joihin kuuluu muun muassa koskettavia lapsimuotokuvia sekä mittava omakuvien sarja. Teosten näkökulma on moderni ja intiimi, jopa arvoituksellinen. Tiheätunnelmaisten maalausten aiheina oli myös arkisia esineitä sekä sisätiloja, joita usein elävöittää katsojasta poispäin kääntynyt ihmishahmo. Teosten aiheet kertovat myös identiteettiään rakentavan ihmisen maailmasta.
Eero Nelimarkka opiskeli ja loi taidemaalarin uraa määrätietoisesti 1910–20 -luvuilla. Matkat Pariisiin vuosina 1912 ja 1920 olivat merkityksellisiä, samoin opiskelu Eero Järnefeltin johdolla Helsingin Yliopiston piirustussalilla. Sukupolvensa taiteilijoiden tapaan hän etsi uusia ilmaisumuotoja, jotka saattoivat näkyä teoksissa nopeinakin muutoksina. 1910-luvun pelkistetyt muodot muuttuivat 1920-luvun alussa maalauksellisuudeksi, jossa siveltimenvedot erottuivat taas reilusti.
Näyttelyn on kuratoinut FT Riitta Ojanperä ja se on osa sarjaa, jossa esitellään suomalaisen taiteen tutkimusta sekä pohjalaisia taiteilijoita. Näyttely on toteutettu yhteistyössä HAM Helsingin taidemuseon kanssa, jossa se oli esillä 15.9.2017-4.2.2018.
Näyttelyn yhteydessä esitetään Riitta Nelimarkan käsikirjoittama ja ohjaama tuore dokumenttielokuva Eero Nelimarkka – per aspera ad astra.