Luonnontieteellinen näyttely – Terranova

Luonnontieteellinen näyttely – Terranova

Uudistettu luonnontieteellinen perusnäyttely avattiin 10.12.2022

Terranovan uusittu luonnontieteellinen perusnäyttely kertoo alueemme ainutlaatuisesta luonnosta, eli Merenkurkun maailmanperinnöstä, sen syntyyn vaikuttaneesta jääkaudesta sekä ihmisen ja merellisen luonnon suhteesta. Tulevaisuutta pohditaan etenkin ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Sana ”Terranova” on latinaa ja tarkoittaa uutta maata, jota Merenkurkussa syntyy yhdeksän millimetriä vuosittaisen maankohoamisen seurauksena. Maayhteys Ruotsiin syntyy tällä vauhdilla noin 2000 vuoden kuluttua. Näyttely perustuu Pohjanmaan museon luonnontieteellisiin kokoelmiin, joiden vanhimmat osat ovat peräisin 1860-luvulta.

Pohjanmaan mennyttä ja nykyistä luontoa kuvaavissa dioraamoissa koet sulavan mannerjäätikön, pääset kurkistamaan itämerennorpan pesään sekä tutustumaan lintujen syysmuuttoon, hyönteisten monimuotoisuuteen ja rantaniityn elämään. Tutut hyljevene ja merikotkan pesä ovat mukana näyttelyssä. Vihatuista eläimistä kertovan dioraaman keskellä voit tunnustella suhdettasi eläimiin mm. susien, merimetsojen, hylkeiden ja valkoposkihanhien ympäröimänä.

Jääkausisimulaattorissa voi itse kokeilla, millaisia moreeniharjanteita jäätikkö voi sulaessaan muodostaa. Näyttelyssä tarjoutuu myös hetki rauhoittua ja miettiä ajan kulua maan kohoamista katsellen, sillä tilasta on näkymä Pohjoiselle Kaupunginselälle.

Näyttelyä ovat tukeneet Hedmanin säätiö ja Veljekset Gröndahlin säätiö.

Lisää tietoa Korkean rannikon ja Merenkurkun maailmanperintöalueesta löydät näiltä sivuilta: www.highcoastkvarken.orgwww.merenkurkku.fi ja www.naturumhogakusten.se.

Kuvakaruselli terranovasta