Esillä nyt

Esillä nyt

 

Heikki Willamo: Myyttinen matka

16.11.2018 – 17.2.2019

Tunnettu suomalainen valokuvataiteilija Heikki Willamo (s. 1952) on työskennellyt luonnonvalokuvaajana vuodesta 1982. Hänet tunnetaan laajalti myös kirjailijana ja toimittajana, jonka filosofiset mietteet ovat jo pitkään kuljettaneet kaupunkisuomalaisia pohjoisen luonnon äärelle miettimään sen ainutkertaisuutta ja haavoittuvuuttakin.

Salon taidemuseon ja Suomen valokuvataiteen museon tuottamasta näyttelystä on Pohjanmaan museoon räätälöity kokonaisuus, johon Heikki Willamon 64 valokuvan lisäksi kuuluu muusikko Kie von Hertzenin näyttelyyn tuottama äänimaisema sekä valokuvataiteilija Perttu Saksan lyhytelokuva Eläimen kuva. Salon taidemuseon Myyttinen matka – näyttelyn yhteydessä on julkaistu Willamon samanniminen kirjan Maahengen kustantamana.

Valokuvataiteilija Heikki Willamo

Vanhan metsäluonnon elämä ja tunnelma sekä myytit muinaisten kuvien takana ovat kiehtoneet Heikki Willamoa jo useita vuosikymmeniä.

Kuvillaan Heikki Willamo vertauskuvallisesti siirtyy esihistorian kirjoittamattomaan menneisyyteen, aikaan, jolta pohjoisessakin on säilynyt varhaista kalliotaidetta kertomassa muinaisesta metsästyskulttuurista ja ihmisen suhteesta luontoon ja eläimiin sekä maailmankaikkeuteen. Kuinka hän kohtasi villin luonnon? Onko ihmisen perimmäinen, elämyksellisen luontosuhde pysynyt alkukantaisena vai muuttunut?

Willamon kyky tuoda esiin pelkistynyt kauneus nostaa hänen luontokuvauksensa taiteen piiriin ja kiinnittää hänet taiteen historian tulkintoihin, esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Willamo liittääkin itsensä eläinkuvien tekijöiden vuosituhantiseen ketjuun etsiytymällä kuvan tuottamisen alkulähteille niihin sisäisiin näkyihin, jotka kumpuavat myyteistä ja tarinoista, ilmestyksistä, unikuvista ja uskomuksista, joissa eläimillä on toisenlaisia merkityksiä. Inspiraation lähteinä ovat toimineet Lounais-Euroopan luolataide sekä Pohjois-Norjan ja Suomen esihistoriallinen kalliotaide myyttisine eläimineen kuten peura, hirvi ja karhu. Konkreettiset kuvausmatkat ovat ulottuneet Karjalohjalta Norjan Varangin kautta Islantiin.

Heikki Willamo luonnonkuvaajien ketjussa

Suomalainen luontokuvaus alkoi saada suosiota 1980-luvulla värikuvauksen ja laitteiden kehittyessä. Karjalohjalla asuva Heikki Willamo aloitti tuolloin luontokuvaajana ja kasvoi siitä ohessa myös luontokirjailijaksi. 1900-luvun loppupuolen värikuvauksesta Willamo siirtyi digitaalisuuden myötä mustavalkoiseen ilmaisuun palaten siten sekä omille juurilleen että valokuvauksen klassiseen tyyliin, jota Suomessa tunnetuimmin tänä päivänä edustavat Antero Takala ja Pentti Sammallahti. Willamo kulkee luonnossa kuvaten pohjoisen hämärän valon ja ankarat vuodenajat. Hänen valokuvansa ilmaisevat syviä omakohtaisia elämyksiä luonnon ajattomuudesta, jopa pyhyydestä.

Lyhytelokuva Heikki Willamon luontosuhteesta

Näyttelyssä voi tutustua Perttu Saksan lyhytelokuvaan Eläimen kuva (2017, 26min, 16:9, HD), joka on tekijänsä rakkaudenosoitus pohjoiselle luontosuhteelle ja valottaa Heikki Willamon merkitystä suomalaisten luontosuhteen muovaajana. Poeettinen dokumenttielokuva rakentuu Verneri Pohjolan ja Mika Kallion improvisaatiomusiikin ympärille. Musiikin rinnalla kuullaan kirjailija Willamon tekstien pohjalta dramatisoituja ajatuksia suhteesta eläimeen ja sen kuvaan.

Tuotanto

Salon taidemuseo on toiminut näyttelyn päätuottajana. Suomen valokuvataiteen museon ohella tuotantotukea ovat Pohjanmaan museossa esillä olevaan kokonaisuuteen antaneet Amphion, Next Level Audio ja Rajala Pro Shop.

Tapahtumat

Yleisöopastukset pidetään sunnuntaisin 9.12.2018, 13.1. ja 10.2.2019, ruotsiksi klo 13 ja suomeksi klo 14.

Näyttelyyn pääsee tutustumaan ilmaiseksi perjantaina 4.1.2019.

Heikki Willamo kertoo työstään ja teoksistaan taiteilijatapaamisessa lauantaina 19.1.2019 klo 14 Pohjanmaan museossa.

Lisätietoja Heikki Willamon töistä taiteilijan kotisivuilla www.heikkiwillamo.com.

 

Pysyvät näyttelyt

Luonnotieteellinen näyttely – Terranova

Hedmanin kerros

Vaasa 400

Hopeahuone, rahakammio ja muistohalli

 

100 VUOTTA 100 KUVAA (verkkonäyttely)

26.08.2017 – 26.08.2019

Kuvia ja tunnelmia Vaasasta 1917 -2017

Näyttelyn valokuvat ovat Pohjanmaan museon arkistosta ja nähtävissä alla olevasta linkistä.

100 vuotta 100 kuvaa