Esillä nyt

Esillä nyt

 

Jan-Erik Andersson: Vapaa tila

17.9.2021-27.3.2022

Jan-Erik Andersson (s. 1954) on koko nelikymmenvuotisen uransa ajan kyseenalaistanut taiteen ja yhteiskunnan sääntöjä yllättävillä ja tarinallisilla teoksillaan. Taiteilijan monipuoliseen tuotantoon kuuluu niin performansseja, tilataidetta, video-, valokuva- ja ääniteoksia, veistoksia kuin arkkitehtuuriakin, mistä Pohjanmaan museolla nähdään monipuolinen kattaus.

Anderssonin tunnistettavaan muotokieleen kuuluvat perusvärit, leikittelevät muodot ja erilaiset ornamentit. Teokset kertovat tarinoita, joko henkilökohtaisia tai tarinankerrontaperinteestä nousevia. Usein näennäisen kevyt ja leikkisä idea kätkee sisälleen syvän, yhteiskuntaan ja ihmisyyteen pureutuvan ajatuksen.

Anderssonin taiteessa raja yhteiskunnallisen ja taiteellisen välillä tuntuu katoavan. Hänen tunnetuin teoksensa on kokonaistaideteos Life on a Leaf, taiteilijan perheelleen rakentama talo, joka kyseenalaistaa hallitsevia modernin asumisen ihanteita ja on valmistumisestaan vuonna 2009 saakka houkutellut sekä kotimaista että kansainvälistä kiinnostusta. Life on a Leaf, kuten myös monet muut Anderssonin teoksista, pohtii taiteen mahdollisuutta vaikuttaa arkielämään ja etsii maailmasta ihmiselle sopivaa ja merkityksellistä tilaa. Tämä tulee esille myös Anderssonin lukuisissa julkisissa taideteoksissa.

Pohjanmaan museossa järjestettävä näyttely on taiteilijan ensimmäinen laaja yksityisnäyttely Pohjanmaalla. Kansallisesti ja kansainvälisesti mainetta saavuttaneen taiteilijan esittäytyminen on merkittävä sekä alueellisesti että laajemmin. Laaja museonäyttely antaa mahdollisuuden Andressonin tuotannon esittelyyn sille luonteenomaisessa monipuolisuudessaan.

Kuva: Jan-Erik Andersson: Meritaistelu aalloilla 103 – 309 Hz (2014).
Näyttelykuvat: Christoffer Björklund

Pysyvät näyttelyt

Luonnotieteellinen näyttely – Terranova  Terranova on suljettuina remontin vuoksi.

Hedmanin kerros

Vaasa 400

Hopeahuone, rahakammio ja muistohalli