Esillä nyt

WE HAVE A DREAM – Rohkeudesta, ihmisyydestä ja ihmisen oikeuksista

4.11.2022–9.4.2023

 

Miten paljon olet valmis taistelemaan omiesi ja toisten oikeuksien puolesta? Jotkut ihmiset ovat valmiita vaarantamaan elämänsä omien oikeuksiensa ja unelmiensa puolesta. We Have A Dream ei ole kertomus pyhimyksistä tai supersankareista, sillä kukaan ei ole erehtymätön. Näyttely nostaa esille yksilöitä, jotka ovat poistuneet mukavuusalueeltaan tehdäkseen muutoksen.

Näyttely koostuu noin sadasta muotokuvasta ja niihin kuuluvista kertomuksista. Tekijät Albert Wiking ja Oscar Edlund ovat keränneet maailmasta kertomuksia, jotka kertovat taistelusta epäoikeudenmukaisuutta vastaan – asioihin on todellakin mahdollista vaikuttaa. Wiking on teosten valokuvaaja, Edlund on haastatellut kuvattuja ja Daniel Rydén on koonnut kertomukset yhteen.

Yli sata aktivistia, rauhanpalkinnonsaajaa, artistia, kirjailijaa ja poliitikkoa on halunnut olla mukana We Have A Dreamissa innostaakseen muita unelmien ja visioiden toteuttamiseen. Tuntemattomat nuoret, kuten Ida Engblom ja Abbas Ahmadi esiintyvät teoksessa rinnakkain muun muassa Dalai-laman, Malala Yousafzain, Ai Weiwein, Pussy Riotin, Greta Thunbergin ja Patti Smithin kanssa. Jokaisen ääni on yhtä arvokas.

Malala Yousafzaita ammuttiin päähän hänen taistellessaan tyttöjen oikeudesta käydä koulua Pakistanissa. Hän sai taistelustaan Nobelin rauhanpalkinnon. Ruotsissa Ida Engblomin koulunkäynnistä tuli kiusaamisen pelonsekainen painajainen. Ida haluaa auttaa sekä kiusattavia että kiusaajia. Idalla ja Malalalla on kummallakin unelma, ja he ovat valmiita puolustamaan vakaumustaan.

Näyttely juhlistaa 25 vuotta täyttävää Valokuvagalleria Ibistä. Näyttelyn on tuottanut We Have A Dream, yhteistyössä UpOnWalls, Valokuvagalleria Ibiksen ja Vaasan kaupungin museoiden sekä Visit Vaasan kanssa.

 

Ai Weiwei, 2016. Kuva: Albert Wiking.
Ai Weiwei, 2016. Kuva: Albert Wiking.

 

Malala Yousafzai, 2016. Kuva: Albert Wiking.
Malala Yousafzai, 2016. Kuva: Albert Wiking.

 

We Have A Dream

Pedagoginen materiaali PDF-tiedostona

 

Ylimmäiset kuvat:  Albert Wiking.

 

 

Pysyvät näyttelyt

 

Luonnotieteellinen näyttely – Terranova  Terranova on suljettuina remontin vuoksi.

Hedmanin kerros

Vaasa 400

Hopeahuone, rahakammio ja muistohalli