Esillä nyt

Esillä nyt

Vaihtuvat näyttelyt

 

Kauneimmat koulutaulut

15.11.2019–29.3.2020

Pohjanmaan museon talvinäyttely esittelee lähes sata opetuksen apuvälineenä käytettyä koulutaulua. Tauluja on käytetty Porvoon kuurojenkoulussa ja ne kuuluvat Kuurojen museon kokoelmaan, jota säilytetään näyttelyn tuottaneella Työväenmuseo Werstaalla.

Koulutaulut olivat 1900-luvun alkupuoliskolla iso osa kansakoulujen opetusmateriaalia. Isokokoinen ja värikäs taulu oli tehokas väline, koska tuon ajan oppikirjoissa oli vain vähän kuvia. Tehoa lisättiin tekemällä taulun paljastamisesta oppitunnilla jännittävä hetki ja kertaamalla asioita saman taulun äärellä moneen otteeseen.

Taulujen valmistus alkoi 1800-luvulla Ranskassa ja Saksassa. Suomessa koulutauluja alettiin painaa 1900-luvun alussa. Taulujen aiheet kattoivat kansakoulun opetuksen tarpeet uskonnosta urheiluun. Sisällön suunnittelivat aikansa arvostetut tutkijat ja opetuksen asiantuntijat yhdessä taiteilijoiden kanssa. Vain osa taitelijoista signeerasi työnsä, näin ollen suurinta osaa taulujen kuvittajista ei tunneta.

Koulutaulut olivat kalliita ja siksi niitä käytettiin useita vuosikymmeniä. Tauluista otettiin myös uusintapainoksia. Kun Suomessa siirryttiin 1970-luvulla kaikille yhteiseen peruskouluun, siirrettiin koulutaulut luokkien seiniltä varastoihin. Monet tauluista päätyivät huutokauppoihin ja sieltä edelleen kotien seinille suosituiksi sisustusesineiksi.

Pysyvät näyttelyt

Luonnotieteellinen näyttely – Terranova

Hedmanin kerros

Vaasa 400

Hopeahuone, rahakammio ja muistohalli

100 VUOTTA 100 KUVAA (verkkonäyttely)

26.08.2017 – 26.08.2019

Kuvia ja tunnelmia Vaasasta 1917 -2017

Näyttelyn valokuvat ovat Pohjanmaan museon arkistosta ja nähtävissä alla olevasta linkistä.

100 vuotta 100 kuvaa