Pohjanmaan museon historia

Suomen ensimmäiset museot perustettiin 1800-luvun lopussa kansallisen herätyksen innoittamana. Vaasassa aloitteen teki Pohjanmaan historiallisen museon yhdistys vuonna 1895.
Yhdistyksen tavoitteena oli kerätä Pohjanmaalta esineistöä ja kirjallista aineistoa, joka hyödyttäisi tieteellistä tutkimusta ja tekisi mahdolliseksi pysyvän museonäyttelyn avaamisen. Yhdistyksen toimesta kerättiin muinaislöytöjä, kirkollista esineistöä, kirjoja, kirjoituksia, rahoja, mitaleita, pukuja, huonekaluja, taloustavaraa sekä sotaan liittyvää esineistöä. Ensimmäinen tilapäinen museonäyttely avattiin vuonna 1896.
Professori Karl Hedman (1864-1931) liittyy kiinteästi Vaasan museotoimintaan. Hedman oli innokas taiteen ja antiikkiesineiden keräilijä. Hän muovasi Pohjanmaan museon toiminnan suuntaviivoja aina 1930-luvulle saakka. Hedmanin kuoleman jälkeen museon pitkäaikaisena intendenttinä toimi Arne Appelgren.
Museolaitoksen ammattimaistuessa sotien jälkeen kasvoi myös Pohjanmaan museon henkilökunnan määrä ja museo jakautui hallinnollisesti kulttuurihistorialliseen osastoon ja taideosastoon. Museo nimettiin maakuntamuseoksi vuonna 1981 ja aluetaidemuseoksi vuonna 1983. Nimeämisten myötä museon vastuualue laajeni Vaasasta Pohjanmaan maakunnan alueelle, sisältäen niin kulttuurihistorian, arkeologian, rakennustutkimuksen kuin taiteenkin tutkimukseen liittyviä tehtäviä.
Museoyhdistys hoiti museotoimintaa vuoteen 1990, jolloin Vaasan kaupunki otti vastatakseen museon kokoelmista, toiminnasta ja henkilökunnasta. Vuonna 1990 museoon liitettiin Ostrobothnia Australiksen kokoelmat.
Pohjanmaan museolla oli tilapäisiä näyttelytiloja eri puolilla kaupunkia, ennen kuin kaupunki rakennutti uuden museorakennuksen Marianpuistoon. Uusi museorakennus on arkkitehti Eino Forsmanin suunnittelema ja se vihittiin käyttöön kesäkuussa 1930. Vuonna 1967 museo sai uuden modernin näyttelysiiven, jonka on suunnitellut arkkitehti Erik Kråkström.