Luonnontieteelliset kokoelmat
Pohjanmaan museon luonnontieteellisiin kokoelmiin kuuluu kasvi-, eläin- ja kivinäytteitä. Kokoelmat edustavat pääasiassa eteläisen Pohjanmaan eliömaakunnan (Ostrobothnia Australis) kasvi- ja eläinmaailmaa. Kasvikokoelma perustettiin jo vuonna 1925 ja hyönteiskokoelma vuonna 1928. Kokoelmiin kuuluu myös pienehkö määrä kaloja, matelijoita, nilviäisiä sekä muita eliöitä.
Suurimman osan kokoelmista on lahjoittanut museolle Ostrobothnia Australis -yhdistys. Muita merkittäviä lahjoittajia ovat Vaasan Lyseo ja Per-Eric Grankvist. Osa kokoelmista on esillä Terranova-näyttelyssä.
Lintu-, nisäkäs- ja hyönteiskokoelmat
Lintukokoelma muodostuu lähes 600 yksilöstä ja yli 100 linnunpesästä munineen sekä lisäksi joukosta tunnistamattomia munia. Nisäkäskokoelma sisältää noin 80 eläintä. Näistä merkittävimmät kuuluvat Bodén-Stenbäckin kokoelmaan. J. A. Bodén ja piirilääkäri I. Stenbäck olivat suomalaisen konservointitaidon edelläkävijöitä, jotka lahjoittivat kokoelmansa Vaasan kaupungille jo vuonna 1886.
Hyönteiskokoelma käsittää noin 37 000 hyönteistä, mm. kovakuoriaisia, perhosia ja pistiäisiä. Alakokoelmiin kuuluu muun muassa jääkäri Emil Sjöholmin perhoskokoelma sekä Birger ja Hjördis Lingonbladin perhoskokoelma.
Kasvikokoelma ja geologiset kokoelmat
Kasvikokoelma sisältää noin 46 000 kasviarkkia, joista suurin osa on putkilokasveja. Kasvikokoelmiin kuuluu myös pienehkö kokoelma leviä, jäkäliä ja sammalia.
Geologiset kokoelmat koostuvat mineraaleista ja kivilajinäytteistä, jotka jakautuvat kolmeen alakokoelmaan. Suurin on 660 kiveä käsittävä Vaasan Lyseon kokoelma. Lisäksi alakokoelmiin kuuluu Paavo Alkion kokoelma ja Outokumpu Oy:n lakkautetusta Korsnäsin kaivoksesta peräisin oleva kokoelma.
Yhteydenotot
Tutkijat ja kiinnostuneet museokävijät voivat tutustua kokoelmiin sopimalla asiasta luonnontieteellisistä kokoelmista vastaavan amanuenssin kanssa.