Opetusmateriaali

Opetusmateriaalit

 

 Tulostettavia materiaaleja ryhmänohjaajille tai omatoimikävijöille

Tarjoamme valmiita tulostettavia materiaaleja sinulle, jotka olet tulossa museovierailulle ryhmäsi kanssa. Tulostettavaksi löydät myös Pohjanmaan museon pohjapiirrustuksen, jonka kanssa on sinun helpompi suunnitella museovierailusi etukäteen.

 

Hedmanin kerroksen taideaarteisiin, voi tutustua seuraavilla tehtävillä: Eläimet ja Taiteesta tunteisiin. Tehtävät voi tehdä jo ennen kuin vierailee museossa ja miettiä muuttuvatko vastaukset näyttelyssä käymisen jälkeen.

Vaasa400-näyttelyyn sekä Hedmanin kerrokseen voi pyytää myös teossuunnitusratoja, joihin voit tutustua etukäteen Vaasa400-näyttelyn teossuunnistus ja Hedmanin kerroksen teossuunnistus.

 

Verkko-opastus (Vaasa400-näyttelystä)

Johan Ludvig Runeberg pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Hän kävi Wasa triviaalikoulua 1815-1822.

Katso lisää: https://vimeo.com/508753286

 

Huvilaelämää-näyttely

Näyttelyyn liittyvät tehtävät löydät täältä.

 

Museovierailu opastuksineen on aina maksutonta vaasalaisille päiväkoti- ja koululaisryhmille ja vierailun voi varata osoitteesta museoinfo@vaasa.fi. Matka-avustusta museovierailuihin voi anoa Tikanojan taidekodin ystäviltä (marion.lepisto@gmail.com)  ja/tai Pohjanmaan historiallisen museon yhdistykseltä (kaj.hoglund@vaasa.fi).

 

Museo matkalaukussa

Museokohteisiin kulkeminen ryhmän kanssa ei aina onnistu. Ratkaisuksi tähän Vaasan kaupungin museot tarjoavat lainattavaksi Museo matkalaukussa -kokonaisuuksia, joiden avulla museovierailun voi tehdä vaikkapa omassa luokkahuoneessa. Matkalaukuista löytyy kuvia ja esineitä, joiden avulla tutustutaan museoiden kokoelmiin, taidehistoriaan, Vaasan historiaan sekä merieläimiin.

Matkalaukkuja voi soveltaa eri ikäisille, mutta kulttuurikasvatussuunnitelmassa Museo matkalaukussa -kokonaisuudet on osoitettu päiväkodeille kouluille. Modernin taiteen laukku soveltuu erityisesti päiväkoti ja esikouluikäisille, Hedmanin matkalaukku ja Tikanojan matkalaukut soveltuvat erityisesti 1. luokkalaisille, Puuvillalaukku on suunnattu yläasteikäisille, mutta matkalaukkuja voi käyttää ja soveltaa myös muihin luokka-asteisiin. Matkalaukkuja voi käyttää monissa eri oppiaineissa kuten käsityössä, kuvataiteessa, historiassa, biologiassa ja maantieteessä sekä monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.

Vaasan kaupungin museot tarjoavat seuraavia Museo matkalaukussa -kokonaisuuksia:

 

Hedmanin kokoelma -matkalaukku
Matkalaukku esittelee kultakauden maalauksia sekä lääkäri ja taidekeräilijä Karl Hedmania sekä hänen puolisoaan Elin Hedmania, jonka yksityiskokoelman ympärille Pohjanmaan museo on perustettu. Matkalaukkuun tutustuessa voi tutkia entisajan lääkärikäynnin hintaa sekä letittää rannekoruja villalangasta. Hedmanin laukun teoskuviin voit tutustua digimuodossa täältä.

 

Vaasan puuvilla -matkalaukku
Tämä matkalaukku kertoo Vaasan puuvillatehtaan historiasta. Kuvien, mainosten ja värinäytteiden avulla tutustutaan tehdastyöläisten elämään sekä tehtaassa valmistettuihin tuotteisiin. Matkalaukku valottaa teollistuminen aikaa Suomessa. Tämä matkalaukku on tehty yhteistyössä Vaasan työväenmuseon kanssa. Tästä löydät opettajalle tarkoitettua tietoa Puuvilla matkalaukusta ja tästä löydät laukkuun liittyviä tehtäviä. Puuvilla -matkalaukkuun liittyviä kuvia löydät täältä.

 

Luonto matkalaukussa
Luontolaukku tutustuttaa trooppisten koralliriuttojen eläimistöön.  Laukku sisältää eläimiä, simpukoita, koralleja ja merisiilin sekä koulutauluja. Lisäksi opitaan koralliriutoista asukkaineen sekä tehdään teemaan sopivia askarteluja.

 

Modernin taiteen matkalaukusta löydät tietoa täältä.

 

Tikanojan taidekodin matkalaukusta löydät tietoa täältä.

 

Matkalaukut varataan sähköpostitse osoitteesta zara.hinders@vaasa.fi.

Laukut voi noutaa Pohjanmaan museolta sovitusti. Etenkin luontolaukku on suuri ja painava, joten suosittelemme sen hakemista autolla.

Laina-aika on 2 (kaksi) viikkoa. Matkalaukkujen lainaaminen on ilmaista, mutta mikäli laina-aika ylittyy, perimme myöhästymismaksua.

 

7.luokille KOPSissa on varattu vierailu museoon, mutta museo-oppimisympäristönä sopii kaikille ja vierailla voi koska vain!