Neljän naistaiteilijan teoksia kartoitetaan osana tutkimushanketta Vaasan kaupungin museoissa

Neljän naistaiteilijan teoksia kartoitetaan osana tutkimushanketta Vaasan kaupungin museoissa

 

Laaja tutkimushanke kartoittaa naisten teoksia taiteellisessa piirissä 1900-luvulla Vaasassa. Nämä taiteilijat ovat Eva Bremer, Meri Genetz, Ilona Harima ja Lyyli Visanti. Näyttelyä varten kartoitetaan teoksia sekä julkisista että yksityisistä kokoelmista.

 

Ilona Harima: Tulen haltiatar, 1932. Tikanojas konsthem. Bild: Mikko Lehtimäki.
Ilona Harima, Tulen haltiatar, 1932. Tikanojan taidekoti. Kuva: Mikko Lehtimäki.

 

Vaasan kaupungin museot kartoittaa tulevaa näyttely- ja tutkimushanketta varten neljän naistaiteilijan teoksia ja tuotantoa. Näyttelytiimi on kiinnostunut Ruth Eva Bremerin (1894–1964), Meri Genetzin (1885–1943), Ilona Hariman, vuoteen 1936 Hohenthal, vuodesta 1939 Rautiala (1911–1986) ja Lyyli Johanna Visannin, os. Myntti (1893–1971) teoksista sekä julkisissa että yksityiskokoelmissa.

Vaasalainen taiteilijapiiri oli yhteen kietoutunut myös sukulaisuuksien ja avioliittojen kautta. Eva Bremer tunnetaan myös Eemu Myntin puolisona ja hän käytti myös nimenään Bremer-Myntti. Meri Genetz oli naimisissa Georg Fredrik Ignatiuksen kanssa vuoteen 1921, ja avioitui sen jälkeen vaasalaistaiteilija Carl Warghin kanssa. Ilona Harima syntyi Vaasassa kauppiasperheeseen: hänen isänsä oli Samuli Harima ja äiti Anna (os. Björklund). Eemu Myntin sisar Lyyli avioitui puolestaan arkkitehti ja graafikko Matti Visannin (aik. Björklund) kanssa. Matti Visanti oli myös Ilona Hariman eno.

 

–Etsimme ja kartoitamme näyttelyä ja tutkimusta varten neljän taiteilijan teoksia yksityisistä kokoelmista ja piironkien kätköistä. Naisten taidehistoriaa on uudelleen kirjoitettu viime vuosien aikana ja puolisoidensa rinnalla työskennelleiden naistaiteilijoiden roolia on kiinnostava arvioida, kertoo näyttelypäällikkö Maaria Salo Vaasan kaupungin museoista.

Tutkimuksesta vastaa tutkijatohtori, kuraattori Nina Kokkinen, jonka tutkimukset ovat saaneet positiivista huomiota, viimeksi Villa Gyllenbergin näyttelyssä. Tulevan näyttelyn tuottaa Vaasan kaupungin museot Tikanojan taidekotiin.

Yhteydenottoja pyydetään, jos omistaa teoksia, muita tietoja ja mahdollista kuvamateriaalia, joita haluaa antaa tutkimuskäyttöön ja mahdollisesti lainaksi tulevaan näyttelyyn.

Yhteyttä voi ottaa näyttelypäällikkö Maaria Salo, puh. 040 353 7377, maaria.salo@vaasa.fi ja amanuenssi Noora Lehtovuori, puh.040 5877363, noora.lehtovuori@vaasa.fi

 

Lisätiedot:

näyttelypäällikkö Maaria Salo, puh. 040 353 7377, maaria.salo@vaasa.fi

amanuenssi Noora Lehtovuori, puh.040 5877363, noora.lehtovuori@vaasa.fi