Esillä nyt

Esillä nyt

 

Erik Johansson – Places Beyond

12.6.-24.10.2021

Kansainvälistä menestystä saavuttanut valokuvataiteilija Erik Johansson on ensi kertaa esillä Suomessa. Ruotsalaistaiteilijan yksityisnäyttely Places Beyond on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa.

Taiteilija Erik Johansson (s.1985) on onnistunut luomaan visuaalisia mahdottomuuksia sisältäviä suuria valokuvateoksia, jotka harhauttavat katsojan silmää surrealismiin suuntautuvalla epätodellisuudellaan. Ruotsalainen taiteilija loihtii valokuviinsa maailmoja, joissa mielikuvitus kohtaa todellisuuden. Hän käyttää kameraa ja kuvankäsittelyohjelmia taitavasti ja yhdistää näennäisen realistisiin valokuviinsa katsojaa hämmentäviä elementtejä. Todellisuutta ja mielikuvitusta sisältävissä valokuvissa näkökulma kääntyy yllättävästi ylösalaisin.

Näyttelyn nimi Places Beyond kuvaa myös sen sisältöä. Taiteilijan mukaan hänen valokuvansa ovat: ”Kunnianosoitus paikoille, jotka vaikuttavat meihin elämämme aikana sekä itse luoduille paikoille, jotka sijaitsevat ilmeisen ulkopuolella. Paikat voivat olla fyysisiä, mitä voimme kokea aisteillamme ja paikkoja, joita kannamme sisällämme ja joihin ainoastaan me itse voimme päästä. Ne ovat tarinoita maailmoista, joita on olemassa ja joita ei ole olemassa. Ne ovat kuvauksia yhtäältä todellisista ja toisaalta jokaisen sisimmässään tuntemista asioista.”

Valokuvataiteilijana työskentelevän Johanssonin taiteen tekemisen taustalla on tekninen osaaminen ja taito luoda hollantilaisen M.C. Escherin hengessä päättymättömien portaiden kaltaisia visuaalisia silmänkääntötemppuja. Hänen koulutukseensa kuuluu esimerkiksi vuorovaikutussuunnittelua. Johansson on myös tietokoneinsinööri, jota kiinnostaa tekninen ja matemaattinen ongelmanratkaisu sekä kuvittamiseen liittyvä visuaalisuus.

Johanssonin työskentelyprosessi on monivaiheinen ja aikaa vievä. Taiteilija rakentaa luonnoksiinsa ja piirustuksiinsa fyysisiä malleja esimerkiksi pahvista, paperista, jauhoista tai nesteestä. Sen jälkeen hän valokuvaa materiaalien muotoja ja rakenteita osana teoksiaan. Taiteilijan kuvapankkiin kuuluu satoja valokuvia jo olemassa olevista maisemista, rakennuksista, eläimistä ja ihmisistä. Montaasitekniikalla hän yhdistelee eri elementit digitaalisesti valmiiksi kuvaksi.

Ruotsissa vuonna 1985 syntynyt Johansson kasvoi maatilalla Länsi-Götanmaalla. Luonto ja sen tutkiskelu sekä ruotsalainen maisema toistuvat hänen valokuvissaan. Skandinaavinen maisema, jopa maalaisidylli toistuu aurinkoisissa ja positiivisissa valokuvissa. Hänen teoksissaan on myös vaikutteita Elsa Beskowin ja Sven Nordqvistin satumaailmoista sekä taidehistoriasta Salvador Dalín ja René Magritten surrealismista.

Johanssonin mukaan jokainen meistä syntyy maailmaan luovana, ja lapsen maailmassa mielikuvitus on todellisuutta. Taika ja totuus eivät ole vielä toistensa vastakohtia. Mielikuvitusta pitää kuitenkin harjoittaa samalla tavalla kuin muita kasvamiseen liittyviä taitoja, kuten lukemista, laskemista tai lihaskuntoa.

Kansainvälisesti tunnetun Erik Johanssonin valokuvia on nähty kotimaan Ruotsin lisäksi eri puolilla maailmaa kuten Australiassa, Etelä-Koreassa, Norjassa, Ranskassa, Saksassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa, mutta ei vielä koskaan Suomessa. Laaja yksityisnäyttely Places Beyond saapuu Vaasaan Tallinnan Fotografiskasta, jossa se oli esillä vuonna 2020. Nykyisin Erik Johansson asuu ja työskentelee Prahassa.

Valokuva tärkeänä visuaalisen ilmiasun ja kommunikaation välineenä on kahden yhteen sovitetun näyttelyn yhteinen nimittäjä. Johanssonin yksityisnäyttely on suunniteltu yhteen Kuntsin modernin taiteen museossa samanaikaisesti esillä olevaan ryhmänäyttelyyn 1868-2021-2068, joka esittelee suomalaisia nykyvalokuvaajia. Kahden näyttelyn integroinnin konseptista vastaavat amanuenssi Anna Franck ja näyttelypäällikkö Maaria Salo.

Kuva: ©Erik Johansson, Full moon service.

 

 

1868 – 2021 – 2068

12.6.-24.10.2021

Kuntsin modernin taiteen museon näyttely 1868 I 2021 I 2068 nostaa esiin laajoja yhteiskunnallisia rakenteita ja ongelmia, joiden vaikutus ihmisten elämään on yhtä suuri nykyhetkessä kuin menneisyydessä tai tulevaisuudessakin. Näyttelyn nimen sarja vuosilukuja symboloi tätä aikajanaa.

Näyttelyn lähtökohta vie menneisyyteen, kun Suomea 1860-luvulla runtelivat pahat katovuodet. Suurten nälkävuosien aikaan ruuan puute ja kulkutaudit veivät hautaan 8-10% Suomen silloisesta väestöstä ja sadat tuhannet lähtivät kerjuulle yrittäessään epätoivoisena selvitä hengissä.

2020-luvulla koko maailmaa uhkaavat koronapandemia sekä ilmastonmuutos ja muut ihmisen toiminnan aiheuttamat luonnonkatastrofit. Vyyhtiin kietoutuvat myös politiikan ja talouden heilahtelut, jotka tuntuvat liian suurilta ja abstrakteilta ymmärrettäviksi, mutta vaikuttavat siitä huolimatta konkreettisesti jokaisen arkipäivään. Maailmanlaajuisesti nälkä on yhtä todellista nyt kuin 1860-luvulla.

Näyttely esittelee seitsemän suomalaista nykyvalokuvaajaa, jotka dokumentoivat, tutkivat ja kertovat tarinoita ihmisistä ja luomastamme maailmasta. Monet taiteilijoiden kuvasarjoista ovat syntyneet pitkien työskentelyprosessien aikana. Vuosia työstetyt näkökulmat syventyvät tarkastelemansa aiheen äärelle rauhallisesti kysyen, kuunnellen ja ymmärrystä etsien. Menneisyyden lisäksi katse kääntyy myös tulevaisuuteen kysyen, minne oikein olemme matkalla.

Valokuvateosten rinnalle nousee 1860-luvulta peräisin oleva arkistomateriaali, joka piirtää oman karun ja toteavan kuvansa yli 150 vuoden takaisista tapahtumista. Tilastot kuolleista ja sairastuneista, valistavat ja käytännölliset ohjeet korvikeravinnon valmistukseen sekä poliittiset ja taloudelliset katsaukset autonomisen maan tilanteeseen avaavat näkökulman 1860-luvun ihmisten arkipäivään. Ajallisesta etäisyydestään huolimatta näiden aikalaislähteiden joukosta saattaa löytyä myös yllättävän tuttuja ajatuksia ja ilmiöitä, jotka ovat jälleen ajankohtaisia ja osa elettyä todellisuutta myös tänä päivänä.

Tulevaisuutta näyttelyssä hahmottelee Bita Razavin uusi dokumentti, joka on tuotettu nimenomaan tätä näyttelyä varten.

Näyttelyn taiteilijat ovat Touko Hujanen, Paula Humberg, Jaakko Kahilaniemi, Joel Karppanen, Lasse Lecklin, Heidi Piiroinen ja Bita RazaviNäyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot ja kuratoinut amanuenssi Anna Franck. Valokuvataiteeseen keskittyvä näyttely on syntynyt vuorovaikutuksessa yläkerrassa esillä olevan näyttelyn kanssa.

Kuva: Joel Karppanen: Pelto (2016), sarjasta Suomalainen pastoraali.

 

Artist Talk: Lasse Lecklin & Heidi Piiroinen 26.9.2021

 

Taiteilijaesittelyvideo / Vaasan kaupungin museot