Kokoelma Swanljung

Kokoelma Swanljung

Pasi Karjulan taideteos Musta-aukko (2011-2013)
Pasi Karjula: Mustaaukko (2011-2013)
Marianne Uutinen: After ski, 1991. Kuva: Mikko Lehtimäki

Kuntsin modernin taiteen museon avaamisen yhteydessä vuonna 2007 Vaasaan talletettiin nykyhetken merkittävimpiin suomalaisiin taiteenkeräilijöihin lukeutuvan hammaslääkäri Lars Swanljungin (1944-2022) taidekokoelma. Swanljungin taidekokoelmaan kuuluu yli 900 teosta. Kokoelman painopisteenä on suomalaisen nykytaiteen lisäksi pohjoismaiden nykytaide.

Swanljung aloitti taiteen keräilyn 1980-luvulla. Ensimmäisiin taidehankintoihin kuuluvat amerikkalaisten taiteilijoiden Roy Lichtensteinin ja Jim Dinen teokset pop-taiteen näyttelystä Helsingistä. Ensimmäisten taidehankintojen aiheet liittyivät pop-taiteen ohella esimerkiksi Kreikkaan ja klassismiin.

1990-luvulla Swanljungin kiinnostus eri taiteenlajeja ja tyylisuuntia kohtaan laajeni. Vankan perustan kokoelmalle muodostaa suomalainen maalaustaide, mutta kokoelmaan kuuluu myös grafiikkaa, veistoksia, tilateoksia, useita valokuvia ja videoteoksia. Swanljung on kerännyt teoksia kansainvälisestikin tunnetuilta taiteilijoilta, mutta myös nuorilta, nousevilta lupauksilta. Kokoelmaan kuuluvia taiteilijoita ovat mm. Pasi Karjula, Marianna Uutinen, Silja Rantanen, Jukka Korkeila, Anna Retulainen, Elina Brotherus, Martti Aiha, Hannu Väisänen, Heli Hiltunen, Marko Vuokola, Miklos Gaál, Anne Katrine Dolven, Ernst Billgren, Olav Christopher Jensen, Kristján ja Sigurdur Gudmunsson.

Suomalaisen nykytaiteen ohella kokoelmaan kuuluu edustava otos muiden pohjoismaiden taidetta. Kokoelmassa on teoksia ruotsalaisilta taiteilijoilta, kuten Peter Frieltä, Ulf Rollofilta ja Ernst Billgreniltä. Norjalaistaiteilijat Olav Christopher Jensen, Per Maning ja Anne Katrinè Dolven sekä tanskalainen Per Kirkeby ovat kansainvälisestikin tunnettuja nykytaiteilijoita. Myös islantilainen taide on kokoelmassa erinomaisesti edustettuna.  

Tutustu kokoelmasta kertovaan verkkojulkaisuun Lars Swanljung – keräilijä ja hänen kokoelmansa.