Kuntsin taidekokoelma

Kuntsin taidekokoelma

David Hockneyn teos Gregor uima-altaassa (1978)
David Hockney: Gregor uima-altaassa (1978)
Leena Luostarisen maalaus Yöleopardi
Leena Luostarinen: Yöleopardi (1981)

Pop- ja kineettinen taide, informalismi, surrealismi, uusekspressionismi, postmodernismi… Kuntsin säätiön taidekokoelma on läpileikkaus 1900-luvun taiteen historiaan aina kansainvälisistä modernisteista suomalaisiin nykytaiteilijoihin. Yli 700 teoksen kokoelma pitää sisällään maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, veistoksia, esinekoosteita ja valokuvia. Kokoelma heijastelee keräilijä Simo Kuntsin (1913-1984) taidemakua ja myös säätiön aikana kokoelma on haluttu säilyttää keräilijän näköisenä.

Suomalaisen nykytaiteen kokoelma muodostaa suurimman ja merkittävimmän osuuden kaikista Kuntsin keräämistä kokoelmista. Ensimmäiset suomalaisen nykytaiteen teoksensa Kuntsi osti vuonna 1964 Kauko Lehtisen yksityisnäyttelystä. Kuntsi osti Lehtisen tuotantoa tasaisesti koko 1960-70-lukujen ajan, minkä seurauksena Lehtisen 40 teosta muodostavat suurimman kokonaisuuden yksittäisen taiteilijan teoksia Kuntsin kokoelmassa. Muita kokoelman taiteilijoita ovat mm. Kimmo Kaivanto, Göran Augustson, Kuutti Lavonen, Pentti Lumikangas, Esa Riippa ja Johanna Koistinen.

Simo Kuntsin keräilyinnostus alkoi perinteisestä suomalaisesta taiteesta, joten kokoelmassa on teoksia myös 1900-luvun alkupuolelta. Vanhemman polven taiteilijoista kokoelmassa on edustettuna mm. Tuomas von Boehm, Ina Colliander, Ragnar Ekelund ja Pekka Halonen sekä pohjalaistaiteilijat Nandor Mikola, Eero Nelimarkka, Eemu Myntti ja Einari Uusikylä.

Kuntsin taidekokoelmassa ulkomaalainen taide, erityisesti maalaustaide ja grafiikka, on hyvin edustettuna. Jo 1950-luvulla Kuntsi oli hyvin kiinnostunut Pariisissa näkemästään modernista taiteesta. Ranskalaisen taiteen lisäksi Kuntsi hankki teoksia etenkin Länsi-Saksasta, mutta myös taiteilijoilta muista Euroopan maista ja Amerikasta. Kokoelman taiteilijoihin kuuluu muun muassa Roland Oudot, André Brasilier, David Hockney, Henri Matisse, Joan Miró, Antonio Tápies ja Fernando Botero.