Simo Kuntsi

Simo Kuntsi

Simo Kuntsi esittelee taideteosta
Simo Kuntsi

 

Simo Kuntsi (1913-1984) syntyi Jyväskylässä, mutta muutti viisivuotiaana Suomen sisällissodan jälkeen perheensä kanssa Vaasaan. Kuntsi valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1934. Hän aloitti uransa isänsä jalanjäljissä Vaasan Höyrymyllyn palveluksessa ja ehti toimia ennen eläkkeelle jäämistään eri tehtävissä, kuten kaupallisena johtajana, varatoimitusjohtajana ja johtokunnan jäsenenä. Vuonna 1937 Kuntsi solmi avioliiton Margareta Knuusin kanssa ja heille syntyi kolme lasta. Pariskunnan erottua Kuntsi meni naimisiin FM Anna Kaarina (Kaisa) Kaukorannan kanssa.

Kuntsin lapsuuden perheeseen kuului isä Kaarlo, äiti Helmi (os. Kiljander), vuotta vanhempi veli Risto ja pikkusisko Sinikka. Lapsuuskodin ilmapiiri ruokki taideinnostuksen heräämistä ja myöhemmin myös Lyseon piirustuksen opettaja Toivo Talvi sai Simon ja tämän veljen Riston innostumaan kuvataiteesta. Kuntsin perheenjäsenet kuuluivat mm. Vaasan taideyhdistykseen. Isä Kaarlo ryhtyi 1920-luvulla sisustamaan perheen kotia suomalaisten taiteilijoiden teoksilla, joita hän hankki taideyhdistysten näyttelyistä sekä suoraan paikallisilta taiteilijoilta. Simo sai olla mukana valitsemassa sopivia tauluja kodin seinille, mikä oli pojalle merkittävä asia. Sen sijaan Simon haaveita ammattitaiteilijan urasta isä ei hyväksynyt.

Kuntsi aloitti taiteen keräilyn 1950-luvulla. Hän keräsi aluksi vanhaa suomalaista taidetta ja kiinnostui myöhemmin myös suomalaisesta nykytaiteesta 1960-luvun alussa. Kuntsi keräsi myös kansainvälistä taidetta vaimonsa Kaisan kanssa 1950-luvulta 1980-luvulle saakka. Suomen kuvalehden haastattelussa vuonna 1983 Kuntsi toi esiin intohimonsa taiteen keräilyä kohtaan: “En ole koskaan ollut tuhlaavainen luonne, en ole liioitellut tai harrastanut ylellistä elämää. Taide on ollut minulle se ylellisyys, jota olen harrastanut.”