Esillä nyt

Viivasta tilaan

 9.9.2023–14.4.2024

 

Leo Ackley | Jouni Airaksinen | Gösta Philip Armfelt | Juhana Blomstedt | Sebastian Craig & Barry Sykes | Jacob Dahlgren| Emma Fält & Iida Valkonen | Kristján Guðmundsson | Katriina Haikala | Jussi Heikkilä | Hannaleena Heiska | IC-98 | Tiina Kivinen | Silja Rantanen | Tuomo Rosenlund | Stiina Saaristo | Eeva Tiisala | Markus Tuormaa  

 

Miten taiteilijat työstävät viivaa, mihin sen muoto asettuu yksinkertaisena lyijykynä- ja hiilipiirustuksena tai tilallisena installaationa. Viivan variaatioihin voi tutustua Kuntsin modernin taiteen museossa esillä olevassa ryhmänäyttelyssä. Sekä suomalaiset että kansainväliset nykytaiteilijat – 18 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää – esittäytyvät viiva osana taiteellista työskentelyään.  

Alkuaineisiin lukeutuva hiili on useiden taiteilijoiden käyttämä klassinen materiaali. Näyttelyssä hiilipiirustusta nähdään eri muodoissa. Leo Ackleyn dynaamisen orgaaninen piirrosjälki tuottaa naisfiguurista yhä uusia variaatioita, ja Juhana Blomstedtin teossarja edustaa kulmikkaan geometristä muotokieltä. Materiaalivalinnoissaan nykytaiteilijat myös yllättävät; yhden piirtäessä hiuksilla ja toisen henkareilla voi piirrosjäljen tuottaa myös luistimen jälki jäällä.  

Piirtämällä on tallennettu maailmaa ja esittävän viivan historia on pitkä. Kaupungin kuvaa on dokumentoitu paikkasidonnaisiin tilausteoksiin ja imaginäärisiin muistikuviin – kuriositeettina Gösta Philip Armfeltin 1870-luvun litografia. Minkälaisena muistat kaupungin, jossa joskus vierailit tai miten piirtyy viivaksi jonkun toisen kuvailema kaupunki, jossa et ole koskaan käynyt. Näihin pohdintoihin löytyy visuaalisia vastauksia näyttelyyn kootuista teoksista.

Ihminen ja ihmisen kuva muovautuvat piirustuksina itseironiasta sisäisiin maailmoihin. Viiva taipuu moneksi kaksiulotteisella pinnalla. Katriina Haikala on performatiivisessa projektissaan piirtänyt esiin taidehistoriassa unohdettua naisen kuvaa. Kohtaamiseen perustuva piirustusperformanssi on jatkunut vuodesta 2017, esimerkiksi Oslossa, Pariisissa ja New Yorkissa. Hannaleena Heiskan teossarjassa puolestaan piiloudutaan katseelta. Sarja esittelee myös taiteilijan kolmiulotteisia teoksia. Stiina Saariston monumentaaliset piirustukset naisfiguureista ovat viime vuosien aikana saaneet uusia kolmiulotteisia muotoja. 

Näyttelyn konsepti tuo viivan myös tilalliseksi. Se saa villiintyä tilassa ja muotoutua kolmiulotteiseksi installaatioksi. Leikillisyydestään ja raidoistaan tunnetun ruotsalaistaiteilija Jacob Dahlgrenin teos kutsuu katsojaa immersiivisesti teokseen sisään, fyysiseen kokemukseen.  

Kotimaan kantaesityksenä taidemuseossa nähdään IC-98:n Abendland (Hours, Years, Aeons) joka edusti vuonna 2015 Suomea Venetsian biennaalissa. Arvostetun taiteilijaduon piirustusanimaatio tuo yhteen viivan hienovaraisuuden yhdistettynä tutkimukselliseen nykyajan digitaaliseen piirtämiseen.  

Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot ja se sisältää lukuisia lainoja taidemuseoista ja harvoin nähtävistä yksityiskokoelmista. Paikkasidonnaisia erityisprojekteja tekevät Katriina Haikala performatiivisena piirustusprojektina ja Tuomo Rosenlund, joka on dokumentoinut Vaasaa ja Siilojen katoamista kaupungin siluetista. Kokonaisuuden on kuratoinut näyttelypäällikkö Maaria Salo. Työryhmään ovat kuuluneet myös amanuenssit Noora Lehtovuori, Ilona Mäki ja Janna Sirén. Valtakunnallinen Taidetestaajat on valinnut näyttelyn 2023–2024 ohjelmistoonsa.

Hannaleena Heiska, Structure VII (2018) sarjasta / ur serien / from the series Camouflage, hiili vanerille / kol på fanér / charcoal on plywood. Kuva / Foto / Photo: Jussi Tiainen.

 

Huom!

Jacob Dahlgren taiteilijatapaaminen lauantaina 9.9.2023, ruotsiksi klo 12, englanniksi klo 13.

Katriina Haikalan Social Portrait – Women Only -piirustusperformanssi nähdään Kuntsin modernin taiteen museossa neljänä lauantaina näyttelyn aikana. Taiteilija piirtää muotokuvia naisista, mutta kaikki ovat tervetulleita seuraamaan performanssia. Taiteilija piirtää muotokuvia naisista jokaisen itsemäärittely oikeutta kunnioittaen.

Ei ennakkoilmoittautumista. Tapahtumaan osallistuminen kuuluu museon pääsylipun hintaan.

Aikataulu

7.10.2023, klo 12–14 ja 15–17

10.2.2024, klo 12–14 ja 15–17

9.3.2024, klo 12–14 ja 15–17

6.4.2024, klo 12–14 ja 15–17