Esillä nyt

Markku Hakuri & Jan Kenneth Weckman: Taikavuori

14.4.-11.9.2022

 

Kuntsin modernin taiteen museossa on esillä Markku Hakurin (s. 1946) ja Jan Kenneth Weckmanin (s. 1946) Taikavuori-yhteisnäyttely. He ovat järjestäneet yhteisen näyttelyn kahdesti aiemminkin, ja nyt heidän teoksensa muodostavat näyttelytrilogian päätösosan. Näyttelyn perusajatuksena on kahden taiteilijan välinen vuoropuhelu ja keskinäinen ajatustenvaihto kirjallisuudesta, kuvataiteista ja yhteiskunnallisista globaaleista murroksista.

Eräässä vaiheessa keskusteluja esille nousi Thomas Mannin klassikkoromaani Taikavuori (Der Zauberberg, 1924), jonka sisällön ajankohtaisuus ja vertauskuvallisuus toi oman lisänsä innostavaan yhteistyöhön. Taikavuori toimii metaforisena lähtökohtana taiteilijoille, jotka erilaisin ilmaisutavoin ja muotokielin tarjoavat tulkintoja ja avauksia näyttelyn tematiikkaan.

Hakurin teoksista näyttelyssä on esillä kuulakärkikynäpiirroksia ja akvarelleja mutta myös sekatekniikkatöitä vanerille. Teokset ovat kuvallisia tarinoita – mielen arkeologiaa. Piirrokset perustuvat kolmevuotiseen projektiin, jossa Hakuri päivittäin valitsi satunnaisen lehtikuvan Helsingin Sanomista ja työsti aihetta omaksi mielenmaisemakseen. Piirrosten aiheita nähdään myös suurempien teosten yksityiskohdissa. Hakurin esittävien ja samalla mielikuvituksellisten teosten ohella tilaa ottavat Weckmanin abstraktit tai puoliabstraktit teokset.

 

A Bend in the River – Joki tekee mutkan, 2021 Sekatekniikka vanerille, 122 x 244 cm Kuva: Markku Hakuri

 

Monet Weckmanin sarjat ovat graafisia, ja niissä viivoituksella on merkittävä rooli. Usein yksityiskohtaisissa maalauksissa voi hahmottaa tuttuja muotoja ja hahmoja; rinteitä, jyrkänteitä, vuorenhuippuja, vedenpaisumuksia ja auringonsäteitä, kenties kuun tai auringon. Abstrakti maalaus voi ottaa tukea teoksen nimestä. Weckman käyttää lisäksi media-aineistoa ja hän antaa tilaa myös runoudelle pohjatessaan teoksissaan runoilija Leif Färdingin (1951–1983) tekstikatkelmiin.

 

Taiteilijat ovat tutustuneet toisiinsa 1970-luvulla opiskellessaan Suomen Kuvataideakatemiassa. He ovat tuotteliaita taiteilijoita, jotka ovat myös opettaneet muun muassa Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa. Weckman työskentelee Turussa ja Hakuri Espoossa. Useimmat nyt esillä olevista töistä ovat viime vuosilta ja osa vasta aivan hiljattain valmistuneita. Näyttelyn ovat yhteistyössä tuottaneet Markku Hakuri, Jan Kenneth Weckman ja Vaasan kaupungin museot.

 

Markku Hakuri kertoo Taikavuori-installaatiosta ja Jan Kenneth Weckman kertoo Puhelinpiirustuksista.
Katso video

Kesto 6:59. Kuvaus ja editointi Marcus Lerviks.

 

Low Full Moon Meltdown – Matalan täydenkuun sula, 2020 Öljyväri kankaalle, 180 x 240 cm Kuva: Jussi Tiainen

 

Ylin kuva: Jan Kenneth Weckman ja Markku Hakuri

Kuva: Antti Hakuri