Kokoelma Swanljung-näyttely avattu Kuntsilla

Lars Swanljung (s.14.6.1944 Vaasa – k. 6.4.2022 Helsinki) keräsi yli 30 vuoden aikana merkittävän nykytaiteen kokoelman, johon kuuluu yli 900 yksittäistä teosta lähes 400 taiteilijalta. Kuntsin modernin taiteen museossa 25.2.–20.8.2023 esillä oleva näyttely painottuu kokoelman suomalaiseen taiteeseen 1980-luvulta lähtien, mutta mukana on myös kansainvälistä taidetta. 

Kipinä taiteen hankkimiseen syttyi keräilijässä 1980-luvun lopulla. Jo 1990-luvun alussa hänen kotinsa seinät eivät riittäneet. Teoksista oli muodostumassa kokoelma, johon saapui varhain kookkaita, luonteeltaan julkisia teoksia. Yhtä lailla Swanljung hankki grafiikansalkkuja, valokuvaportfolioita ja pienimuotoisia teoksia. Hän seurasi aktiivisesti taiteilijoiden kehittymistä ja kokosi kokoelmansa taiteilijoihin liittyvän mittavan arkistoaineiston. Intohimo taiteeseen vei hänet lukuisiin näyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Monet kokoelmansa taiteilijat hän tapasi henkilökohtaisesti. 

Keräilijänä Swanljung oli ennakkoluuloton. Häntä viehätti erityisesti vähäeleinen, minimalistinen ja käsitteellinen taide, mutta kokoelman teoksissa on myös huumoria ja herkkyyttä. Swanljung keräsi rohkeasti aikansa nykytaidetta provokatiivisiakaan aiheita kaihtamatta. Hän ei tyytynyt hankkimaan ainoastaan sitä, mistä henkilökohtaisesti piti, vaan kaipasi uutta ja haastoi itseään. Swanljung hankki teoksia kiinnostavilta taiteilijoilta, joita hän halusi seurata ja tukea hankinnoillaan. Asemansa vakiinnuttaneiden ja oman ikäpolvensa taiteilijoiden lisäksi hän suuntasi katseensa nuoriin lupauksiin. 

Vaikka hankintojen lukumäärä väheni aktiivisista vuosista 2010-luvun kuluessa, taidekokoelma karttui vuosittain. Tuoreimmat teokset ovat vuodelta 2020. Swanljung kartutti kokoelmaansa harkiten, mutta viime kädessä häntä ohjasi vahva tunne. Hänen neuvonsa taidehankintoihin oli: ”Kuuntele sydämesi ääntä”. Tämä kuvastaa myös hetkeä, jolloin teos pääsee osaksi kokoelmaa.