Hedmanin kokoelmat / Hedmanin kierroksen museomysteeri

Hedmanin kokoelmat / Hedmanin kierroksen museomysteeri

 

Hedmanin kierros

 

Hedmanit asuivat yläkerrassa ja alakerrassa oli museon näyttelytilat. Tuolloin alakerrassa oli muun muassa saman kaltaisia tyylihuoneita, kuten tässä kerroksessa, mutta nykyään siellä esitellään historiaa, lähinnä Vaasan historiaa, mutta myös koko Suomen historiaa.

Hedmanit asuivat Pohjanmaan museon toisessa kerroksessa (nykyinen Hedmanin kerros/Hedmanin kokoelmat) yhdessä heidän rakkaan kotiapulaisen kanssa.

Tiedätkö minkä nimiseksi tätä kotiapulaista kutsuttiin?

(Häntä kutsuttiin Hannaksi.)


Posliinihuone

 

Karl Hedman toimi Vaasan kaupunginlääkärinä ja hän piti myös vastaanottoa asuinkerroksessaan. Kävele suoraan kerroksessa tyylihuoneiden ohi posliinihuoneeseen.

Millainen lamppu keskellä huoneen kattoa on?

Huone toimi lääkärin vastaanottohuoneena ja sama lamppu koristi huoneen kattoa.

Huoneesta löydät myös Hemmoteltu lapsi –teoksen.

Mikä se on? Missä se on tehty?


Ruokailuhuone

 

Löydätkö Hedmanin kerroksesta Hedmanin ruokailuhuonetta?

Karl Hedman istui usein pöydän päässä ja hänellä oli jalkapainike, jolla kutsui paikalle kotiapulaisen tuomaan esimerkiksi lisää ruokaa. Jos Hedman istui pöydän päässä (ikkunan/ulkoseinän puolella) ja katsoi vasemmalle.

Mikä teos näkyy taidehuoneiden perältä Hedmanille?

Teos näkyy taidehuoneiden läpi. Se on yksi Hedmanin kokoelman keskeinen taideteos ja Karl halusi nähdä sen syödessään. Nyt se on palautettu suurin piirtein alkuperäiselle paikalleen.

Pohjanmaan museon taidekokoelmiin kuuluu monia taideaarteita ja niitä kartutetaan yhä. Osa niistä on Hedmanien itse hankkimaa, osa kaupungin kokoelmiin kuuluvaa ja osa jäänyt taidemesenaatti Gösta Stenmanin lainan pantiksi museoon.


Taidesalit

 

Löydätkö taidesaleista ”Kauhua”?

Arkkitehti Eino Forsman suunnitteli Pohjanmaan museon. Vaasan haluttiin myös pala Firenzeä (joka toimi
sortokausien aikaa suomalaisten taiteilijoiden pakopaikkana) ja museoon suunniteltiin myös näyttävä torni. Pohjanmaan museo avattiin yleisölle vuonna 1930. Avajaispuhujina toimi muun muassa presidentti Lauri K. Relander. Avajaiset olivat juhlalliset ja avajaiskuvia löydät hissiaulan tablettitietokoneesta.

Avaamisen aikoihin Karl Hedmanin umpisuoli alkoi oireilla. Karlilla oli kipuja, jotka valvottivat Hedmania öisin ja Karl alkoi tehdä ristipistotöitä. Näitä teoksia löydät saleista, taidehuoneiden ja ruokailuhuoneen välillä.

Lopulta Karl suostui menemään toisen lääkärin puheille ja umpisuoli leikattiin. Leikkaus suoritettiin hitusen liian myöhään ja Hedman kuoli 1931 leikkauksen komplikaatioihin. Elin Hedman nimitettiin museon intendentiksi.

Mutta mikä oli Elinin tyttönimi?