The Ostrobothnian Museum is extensive and diverse – a microcosm of the world. The museum is a place for learning, experiences and preserving identity.

 

The museum is located in Marianpuisto Park, which is about a 15-minute walk from Vaasa Market Square. The museum was established in 1895 and it functions as the historical museum of the City of Vaasa and as a museum of natural science for Ostrobothnia. The museum focuses mainly on cultural history, art and natural science.

 

Between three and five changing exhibitions are held annually. In addition to the temporary exhibitions, there are three permanent collection exhibitions corresponding to the museum’s main areas of focus. The Hedman Floor houses antiques and works of art, Vaasa 400 – which is a city history exhibition – and the Terranova exhibition, which informs the visitor about the natural environment in the Kvarken region and the World Heritage Site. The museum offers enjoyable experiences for visitors of all ages as well as information and ideas for teaching cultural history, local history, natural science and art.

 

The museum’s main collaborators are Ostrobothnia’s Historical Museum Association, the Hedman Foundation, the Vaasa Art Association, the Ostrobothnia Australis Association and the Gröndahl Brothers’ Foundation.

Pohjanmaan museo on Vaasan kaupungin historiallinen museo ja toimii myös Pohjanmaan maakuntamuseona ja aluetaidemuseona sekä luonnontieteellisenä museona.

Pohjanmaan museo tallentaa, tutkii ja vaalii Vaasan ja Pohjanmaan aineellista ja visuaalista kulttuuriperintöä, sekä muinaismuistoja, rakennettua kulttuuriympäristöä ja luontoa. Näyttelyiden ja muun toiminnan avulla Pohjanmaan museo edistää kulttuurin, kuvataiteen ja luonnon tuntemusta ja arvostusta. Museon päätoimipiste on arkkitehti Eino Forsmanin vuonna 1927 suunnittelemassa museorakennuksessa ja arkkitehti Erik Kråkströmin näyttelysiivessä vuodelta 1967 Vaasan Marianpuistossa, osoitteessa Museokatu 3.

Aukioloajat
ti–su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti loppuu päivittäin puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Poikkeavat aukioloajat ja aukiolo pyhäpäivinä 2018

ma 1.1. Uusi vuosi: suljettu (maanantai)
la 6.1. Loppiainen: avoinna
su 28.1. Presidentinvaali: suljettuina Pohjanmaan museo, Vaasan taidehalli (äänestyspaikka)
to 29.3. Kiirastorstai: suljettu
pe 30.3. Pitkäperjantai: suljettu
la 31.3. avoinna
su 1.4. ensimmäinen Pääsiäispäivä: avoinna
ma 2.4. toinen Pääsiäispäivä: suljettu (maanantai)
ma 30.4. Vappuaatto: suljettu (maanantai)
ti 1.5. Vappupäivä: suljettu
to 10.5. Helatorstai: avoinna
su 20.5. Helluntaipäivä: auki
pe 22.6. Juhannusaatto: suljettu
la 23.6. Juhannuspäivä: suljettu
su 24.6. suljettu
la 3.11. Pyhäinpäivä: auki
to 6.12. Itsenäisyyspäivä: suljettu
to 20.12. suljettu
pe 21.12. suljettu
la 22.12. suljettu
su 23.12. suljettu
ma 24.12. Jouluaatto: suljettu (maanantai)
ti 25.12. Joulupäivä: suljettu
ke 26.12. Tapaninpäivä: avoinna
ma 31.12. Uuden vuoden aatto: suljettu (maanantai)

Pääsymaksut
– Alle 18-vuotiaat
– Alennettu hinta
– Normaali hinta
– Ryhmät 10–15 henkilöä
– Yhteislippu/Päivälippu
– Yhteislippu, alennettu hinta
– Museokortti (vuosikortti)
– Ryhmäpääsymaksu
opiskelijoille (museokohtainen)

0 €
6 €
9 €
6 €
12 €
9 €
68 €
30 €

Museokortti
Museokortti on suomalaisten museoiden yhteislippu, jolla pääsee yli 230 museokohteeseen eri puolilla Suomea. Museokortti on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttöpäivästä ja vuoden aikana museoissa voi vierailla useita kertoja.

Museokortilla sisäänpääsy Vaasan kaupungin museoihin: Tikanojan taidekotiin, Kuntsin modernin taiteen museoon, Pohjanmaan museoon ja Terranovaan sekä Vanhan Vaasan museoon. Pääsy kohteisiin museoiden aukioloaikojen mukaan.

Yhteislippu/Päivälippu
Yhteislipulla voi tutustua saman päivän aikana Pohjanmaan museoon ja Terranovaan, Tikanojan taidekotiin, Kuntsin modernin taiteen museoon ja Vanhan Vaasan museoon.

Pohjanmaan museossa voi maksaa käteisellä ja pankki-/luottokortilla (Visa, Visa Electron, Mastercard). Lisäksi sisäänpääsylipun voi maksaa Smartumin kulttuurisetelillä ja TyKy-Kuntosetelillä.

Alennettu 6 euron hinta koskee opiskelijoita, eläkeläisiä, siviilipalvelus- ja varusmiehiä/-naisia, opettajia, kuvataiteilijoita ja työttömiä, Vaasan kaupungin työntekijöitä ja yli 10 hengen ryhmiä.

Maksuton sisäänpääsy
kortti / todistus esitettävä

-päiväkoti- ja peruskouluryhmät sekä vaasalaiset keskiasteen opiskelijaryhmät opettajan johdolla
-museovierailua valmisteleva opettaja
-ryhmien tulkit ja oppaat-liikkumis- ja toimimisrajoitteisen henkilön avustaja, ystävä/tukihenkilö Ystäväkortilla, Muistikaveri
-museoammattilaiset (ICOM:n jäsenet, Suomen museoliiton jäsenmuseoiden työntekijät, konservaattorien valtakunnallisten ja kansainvälisten liittojen jäsenet) -museo- ja taideaineiden (historia-aineet, kansatiede, arkeologia, taidehistoria, taiteentutkimus, museologia, kuvataide, arkkitehtuuri, muotoilu, biologia) opiskelijat ainejärjestön kortilla
-ammattikuvataiteilijat (Suomen taiteilijaseuran tai muun valtakunnallisen taiteilijaseuran jäsenkortilla, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto, MUU ry ja Valokuvataiteilijoiden liitto), arkkitehdit (SAFA), muotoilijat (Ornamo)
-median edustajat (lehdistökortti tms.)
-Suomen Opasliitto ry:n jäsenet
-museolautakunnan jäsenet ja varajäsenet, liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsenet ja varajäsenet 1.7.2017 alkaen
-sopimuksen mukainen maksuton tai alennettu sisäänpääsy (edellyttää kirjallista päätöstä/ sopimusta)
-Vaasan historiallisen museon yhdistyksen vuoden jäsenmaksun maksaneet jäsenet
-Vaasan kaupungin viralliset vieraat

Opastukset
Museon vaihtuviin näyttelyihin sekä perusnäyttelyihin voi tilata opastuksen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi museon infosta. Opastuksia järjestetään tarvittaessa enintään 15 hengen ryhmille. Yleisopastuksen hinta museon aukioloaikana (tiistai-perjantai) on 40 euroa, (lauantai-sunnuntai, pyhäpäivät) 60 euroa.

Tilauksesta järjestetään myös erikoisopastuksia. Erikoisopastuksista on aina sovittava etukäteen, puhelimitse numerosta 325 3800, tai sähköpostitse osoitteella museoinfo@vaasa.fi. Erikoisopastus tiistai-sunnuntai 60€.
(Erikoisopastuksen hinta jopa 100 euroa, riippuen opastuksen aiheesta ja kestosta.) Erikoisopastuksia voidaan järjestää myös englanniksi.

Museo järjestää säännöllisesti myös maksuttomia yleisöopastuksia.

Ilmaispäivät vuonna 2018:
Vaasan kaupungin museoihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi erityisinä päivinä.

pe 18.5. Kansainvälinen museopäivä
to 9.8. Vaasan Taiteiden yö
ti 2.10. Vaasan kaupungin perustamisen vuosipäivä (2.10. maanantai)