Artist Talk: Lasse Lecklin & Heidi Piiroinen 26.9.2021

Sunnuntai 26.9. klo 14-15, Kuntsin modernin taiteen museolla.

Tapahtuma suomeksi.

 

Valokuvaajat Lasse Lecklin ja Heidi Piiroinen ovat kaksi seitsemästä 1868|2021|2068 –näyttelyn taiteilijasta. He kertovat omista teossarjoistaan taiteilijatapaamisessa Kuntsin modernin taiteen museolla sunnuntaina 26.9. klo 14-15. Tapahtuma pidetään suomeksi.

Lasse Lecklin (s. 1982) on helsinkiläinen valokuvaaja. Hänen teossarjansa Crossings [suom. risteykset, ylitykset, merimatkat] kuvaa maapallon astumista uuteen geologiseen kauteen, antroposeeniin, jonka myötä ihmisen vaikutus maapalloon on tullut peruuttamattomaksi. Teoksissa nähdään Euroopan suurin jäätikkö, Islannin Vatnajökull, joka käy läpi suurta muodonmuutosta. Ilmasta kuvattuihin teoksiin piirtyy maiseman laajuus ja ihmisen toiminnan vaikutuksen ulottuminen ikuiselta ja koskemattomalta tuntuviin ympäristöihin. Lecklin on työskennellyt Crossings-sarjan parissa vuodesta 2016 alkaen ja jatkaa edelleen. Videoteoksen ääniraita on yhteistyö amerikkalaisen äänitaiteilija Gabriel Goldin kanssa.

Valokuvaaja Heidi Piiroinen (s. 1978) on yhdessä toimittaja, kirjailija Kimmo Oksanen kanssa seurannut vuodesta 2007 Romanian Transilvaniasta kotoisin olevan romaninaisen Mihaela Stoican ja hänen perheensä elämää Suomessa, Romaniassa, Kreikassa, Virossa ja Ranskassa. Stoica tuli Helsinkiin kerjäämään vuonna 2007 ja synnytti kaupungissa esikoisensa helmikuussa 2008, omana 17-vuotispäivänään. Nyt hän on viiden lapsen äiti. Hän ei ole käynyt koulua, ei osaa lukea, eikä kirjoittaa. Stoican vanhimmat lapset ovat aloittaneet koulun Helsingissä. Onko heillä toivoa paremmasta tulevaisuudesta? Teossarjaan liittyvät tekstit on kirjoittanut Kimmo Oksanen. Helmikuussa 2018 julkaistiin WSOY:n kustantamana Kimmo Oksasen ja Heidi Piiroisen kirja Ohikuljetut – erään kerjäläisperheen tarina. Heidi Piiroinen asuu ja työskentelee Helsingissä ja toimii myös Helsingin Sanomien lehtikuvaajana.